زنده‌یاد مهدی آذر یزدی؛ نامدارترین نویسنده تاریخ و پدر ادبیات کودک و نوجوان ایران

استان یزد دیار پرورش هنرمندان برجسته‌ای است که به مرور زمان آثار ارزشمندی از خود به‌جا گذاشته‌اند.

میراث آریا: زنده‌یاد مهدی آذریزدی نویسنده معروف داستان‌های کودکان است. مهدی آذریزدی در سـال 1300 در خرمشـاه، حومـه یزد به دنیا آمد. او هرگز ازدواج نکرد و هیچ‌گاه به کار دولتی مشغول نشد؛ در واقع، تنها لذت زندگی‌ او، کتاب خواندن بود. او نخستین نویسنده‌ای است که در ایران به فکر نوشتن داستان برای کودکان و نوجوانان افتاد و به همین دلیل است که به او عنوان پدر ادبیات کودک و نوجوان ایران را دادند.

به مناسبت درگذشت مهدی آذریزدی، نویسنده ایرانی معروف داستان‌های کودکان، در 18 تیر سال 1388، شورای عالی انقلاب فرهنگی این روز را در تقویم رسمی کشور روز ادبیات کودک و نوجوان به ثبت رسانده است.

آذریزدی از سال 1336 به بعد به نگارش داستان‌های مختلف برای کودکان و نوجوانان پرداخت. او با انتخاب سبک ویژه‌ای که داشت، موفق شد به یکـی از نویسـندگان برجسته ایران در ادبیات کودک و نوجوان تبدیل شود.

آثار نویسنده تاریخ و پدر ادبیات کودک و نوجوان

دوره هشت‌جلدی قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب شامل قصه‌های کلیله‌ودمنه، قصه‌های مرزبان‌نامه، قصه‌های سندباد نامه و قابوس‌نامه، قصه‌های مثنوی معنوی، قصه‌های قرآن، قصه‌های شیخ عطار، قصه‌های گلستان و ملستان و قصه‌های 14 معصوم است.

زنده‌یاد مهدی آذر یزدی؛ نامدارترین نویسنده تاریخ و پدر ادبیات کودک و نوجوان ایران

دوره 10 جلدی قصه‌های تازه از کتاب‌های کهن شامل خیر و شر، دحق و ناحق، ده حکایت، بچه آدم، پنج افسانه، مرد و نامرد، قصه‌ها و مثل‌ها، هشت‌بهشت، بافنده داننده و اصل موضوع است.

در سال ۱۳۳۵، پس از آنکه قصه‌ای از انوار سهیلی در چاپخانه مورد توجه‌اش قرار گرفت، به فکر ساده‌نویسی قصه به صورتی که مناسب کودکان باشد، افتاد. این ایده، زمینه‌ساز خلق جلد اول کتاب قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب شد.

زنده‌یاد آذریزدی افزون بر نویسندگی به امور غلط‌گیری و فهرست اَعلام‌نویسی تا سال‌های آخر زندگی‌اش ادامه داد. او مدتی پیش از مرگش گفته بود که نوشته‌های دیگری هم دارد.

علاوه ‌بر این، آذریزدی ترجمه کتاب‌های «گربه نـاقلا» و «حکایت شعر قند و عسل» و دو کتاب آموزشی به نام «خودآموز عکاسی» و «خودآموز شطرنج» نیز در کارنامه خود دارد.

زنده‌یاد مهدی آذر یزدی؛ نامدارترین نویسنده تاریخ و پدر ادبیات کودک و نوجوان ایران

جوایز و نشان‌ها

مهدی آذریزدی در سال ۱۳۴۳ به سبب نگارش کتاب «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» موفق به دریافت جایزه از سازمان یونسکو شد و در سال 1345 کتاب‌های او از طرف شورای کتاب کودک نیز کتاب برگزیده سال شده‌اند.

او در سال ۱۳۷۹ به سبب نگاشتن داستان‌های قرآنی و دینی، خادم قرآن شناخته شد. همچنین چندین بار از سوی حوزه هنری استان یزد، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، بنیاد ریحانه الرسول (س) و… برای او مراسم بزرگداشت برگزار شد و پس از درگذشتش، به همت حوزه هنری استان یزد و با همکاری اداره پست یزد، تمبر یادبودی با شمارگان ۱۶۰۰ چاپ شد.

پس از وفات مهدی آذریزدی پدر ادبیات کودک و نوجوان  ایران تلاش‌های خوبی از سوی مسئولین ارشد استان یزد و مسئولین فرهنگی برای تأسیس بنیاد مهدی آذریزدی صورت گرفت و دبیرخانه بنیاد در شرف تأسیس هم تشکیل و پیگیری برای اخذ مجوز لازم از شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور برای انجام فعالیت رسمی این بنیاد ملی در دستور کار دبیرخانه بنیاد در یزد قرار گرفت.

زنده‌یاد آذریزدی که او را پرتیراژترین و نامدارترین نویسنده‌ تاریخ ادبیات کودک و نوجوان ایران می‌دانند، در کل بیش از ۲۰ عنوان کتاب برای بچه‌ها نوشته است.

آذریزدی 18 تیرماه سال 88 در 88 سالگی در بیمارستان آتیه‌ تهران درگذشت و 21 تیرماه پس از تشییع از مسجد حظیره در حسینیه‌ خرمشاه یزد، محله زادگاهش به خاک سپرده شد.

به دلیل آثار ارزشمند او در حوزه کتاب کودک و نوجوان، روز درگذشت او به نام روز ملی ادبیات کودک و نوجوان نام‌گذاری شده است.

زنده‌یاد مهدی آذر یزدی؛ نامدارترین نویسنده تاریخ و پدر ادبیات کودک و نوجوان ایران

گزارش از سیدسعید طباطبائی کارشناس روابط عمومی اداره کل میراث­فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان یزد

انتهای پیام/

کد خبر 1402043002465
دبیر مهدی نورعلی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha